Граждански форум за честни избори

Анализи и коментари

Диктатура на процедурата

Малко повече от две години след като СДС не беше регистриран от Централната избирателна комисия (ЦИК) като част от "Синята коалиция" за изборите за европейски парламент заради вътрешнопартиен саботаж, формацията де юре няма да участва и в местните избори в края на октомври в два областни града – Монтана и Плевен. В началото на седмицата ЦИК отказа да регистрира коалициите от десни партии около СДС - "Заедно за Монтана" и "Заедно за община Плевен", в двата града.

Така партията на Мартин Димитров трябва спешно да търси друга формация, от чието име да участва във вота, ако иска да има общински съветници в двата града. В същата парадоксална ситуация се оказаха и двамата знакови сини кандидати за кметове – Златко Живков и Найден Зеленогорски, които управляват Монтана и Плевен вече три мандата и имат значителни шансове да спечелят кметските избори отново. По-големият парадокс обаче е, че ЦИК регистрира коалицията "За Зеленогорски", с която кметът на Плевен няма нищо общо. Въпреки протестите му фалшивото обединение ще участва в местните избори и вероятно ще спечели гласове на негов гръб.

За двете си решения за отстраняването на около 10 десни партии от участие в изборите ЦИК се оправда със закона. Съвсем логично обаче СДС и останалите формации видяха зад това решение политически мотиви. Лидерът на синята партия Мартин Димитров заяви, че управляващите от ГЕРБ целят служебна победа и използват сталинистки методи, за да отстранят опонентите си от изборите. Зеленогорски продължи обвиненията, като каза, че "следват концлагерите и чл.1 от комунистическата конституция за водещата роля на партията". В обвиненията си към ГЕРБ председателят на ДСБ Иван Костов стигна и по-далеч, като назова и конкретни имена: "Има една злокобна двойка, която отговаря за тези безобразия, които стават – Цветан Цветанов и Искра Фидосова", каза той. (Министърът на вътрешните работи е председател на предизборния щаб на ГЕРБ, а Фидосова, освен че е негов заместник, е и от Монтана.) Десните заплашиха, че за това ще уведомят посланиците на страните от ЕС у нас, както и европейските институции. А кметът на Плевен Найден Зеленогорски заяви, че ще заведе дело срещу България в Страсбург за злоупотреба с името му. Кметът на Монтана пък нарече отказа за регистрация на двете коалиция безпрецедентен, защото с това решение на практика се отстраняват близо 10 десни партии от участие в местните избори. Заради коалицията нито една от тях няма самостоятелна регистрация в ЦИК и така автоматично отпада от изборите.

Казусите накратко

Причина за отказа за регистрация и в двата случая е изписването на отцепилата се от ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов ВМРО-НИЕ. Формацията с лидер Петко Атанасов участва и в двете коалиции. Заради използването на абревиатурата ВМРО-НИЕ Каракачанов пуска жалби в ЦИК, с които оспорва използването на сходната на партията му абревиатура. Според избирателния кодекс партия, която е създадена по-късно от друга, партия не може да участва в изборите, като преповтаря абревиатурата й. "В ЦИК получихме около 30 жалби от председателя на ВМРО-БНД", твърди говорителят на избирателната комисия Бисер Троянов. Въз основа на тях от ЦИК изпращат указание до общинските избирателни комисии там, където формацията на Петко Атанасов участва в изборите, да бъде регистрирана с пълното си име - "Вяра, морал, родолюбие, отговорност – Национален идеал за единство".

Точно това става причина двете общински избирателни комисии (ОИК) в Монтана и Плевен да върнат документите на двете десни коалиции, за да изпишат името на формацията според указанието на ЦИК. Оттук нататък обаче случаите имат различни сюжети.

Сюжетът "Плевен"

Коалицията "Заедно за община Плевен" внася повторно документите си за регистрация в ОИК с вече изписаните изцяло имена на ВМРО-НИЕ и общинската избирателна комисия регистрира обединението за участие във вота. Ден след това обаче в ЦИК постъпва жалба от председателя на БСП - Плевен, Любомир Петков. Той оспорва решението на ОИК с аргумента, че вместо да изпишат само пълното наименование на ВМРО-НИЕ от коалицията са подали документи за регистриране на нова коалиция, което е нарушение на закона, защото е станало след крайния срок за регистрация 28 август. ЦИК разглежда жалбата и със същите аргументи отменя регистрацията на коалицията. Пред "Капитал" председателят на СДС - Плевен, и депутат от "Синята коалиция" Цветан Костов каза, че те са изпълнили указанието на ОИК и са направили промяна само в изписването на името на ВМРО-НИЕ, а няма как да са нарушили срока, защото за поправянето на документите от ЦИК са дали тридневен срок, който е започнал да тече от 28 август. Според говорителя на ЦИК обаче проблемът е в това, че от "Заедно за община Плевен" наистина са подали документи за регистрация на нова коалиция, вместо само да изпишат името на спорната формация.

Няма отговор обаче въпросът защо все пак коалицията е била регистрирана от ОИК. Едната възможност е от общинската избирателна комисия да са проявили небрежност и да не са видели разминаването. Другата обаче изглежда по-вероятна – просто да са си затворили очите, за да може след това решението да бъде оспорено пред ЦИК. Това обаче даде повод на Найден Зеленогорски да твърди, че това е режисиран сценарий на ГЕРБ и БСП за отстраняването му от изборите. "Социологическите проучвания показват, че мога да спечеля изборите още на първи тур, и затова управляващите се гаврят с партиите, които ме подкрепят, и с мен като личност", заяви за "Капитал" Зеленогорски. Към това кметът на Плевен прибавя и допускането до участие в изборите на фалшивото обединение "За Зеленогорски". От СДС припомниха, че това това не е първият път, когато местният лидер на партия "Либерали" Михаил Шишков използва дублирането на имена, за да участва в изборите. През 1999 г. той регистрирал СДСл (либерали) и така успял да привлече гласове от синята партия и да влезе в общинския съвет.

Източник