Граждански форум за честни избори

Медиен мониторинг

Изборният борд: Къде са 650 хил. неизползвани бюлетини - четвъртък, 30 май 2013

Изборният борд: Къде са 650 хил. неизползвани бюлетиниКъде са около 650 хиляди неизползвани бюлетини? Този въпрос зададоха няколко представители на неправителствени организации на днешното заседание на изборния борд към Министерския съвет, който обсъди как е протекъл вотът на 12 май.

Загубени по трасето

Общият брой напечатани бюлетини беше 8.343 млн., от които 7.643 млн. бяха предназначени за Секционните избирателни комисии (СИК) в страната, а останалите за чужбина. Броят в обществената поръчка на Министерския съвет се определя от Изборния кодекс - гласоподавателите по списък плюс 10% резервни бюлетини.

След напечатването си книжата се разпределят по областните администрации, а управителят има задължението да ги даде да Районната избирателна комисия (РИК). Оттам бюлетините се отправят към всяка СИК в деня преди изборите.

Според проверка на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ), която е член на изборния борд, 80% от близо 12-те хиляди СИК в страната в изборния ден са получили по-малко бройки от гласоподавателите по списък в секцията. "Изборният кодекс е повече от ясен. Тези 10% отгоре трябва също да са в секцията, а не да се съхраняват някъде", каза Таня Цанева от ГИСДИ.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда каза, че малко под 7 млн. бюлетини са били доставени на секционните комисии. Данните са извлечени от сканираните протоколи, които за първи път бяха публикувани на страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Така около 650 хил. бюлетини на практика не са достигнали до секционните комисии.

Отговорът

Началникът на отдел "Административна и регионална координация" към Министерския съвет Веска Янева, която пряко отговоря за поръчката, не успя да даде точен отговор къде се съхраняват неизползваните бюлетини, недостигнали до секционните комисии. "Областната администрация е само един посредник, РИК трябва да се грижат за съхранението им", каза тя. По думите й практиката била различна - някои книжа се връщали при областната управа, а други отивали в общините.

Председателят на заседанието проф. Емилия Друмева отвърна, че не е възможно да бъдат в общините, защото такова изискване е било залегнало в предишното законодателство. Въпреки настойчивите въпроси на наблюдателите, Веска Янева не отговори конкретно.

 Засегнат бе и проблемът за секциите зад граница. Иван Китов от Министерството на външните работи каза, че са отпечатани 700 хил. бройки, от които 470 хил. са изпратени. "Останалите 200 хил. са запечатани в кабинет в министерството и са поставени под видеонаблюдение", каза той.

В крайна сметка членовете на борда се обединиха около предложението за промяна на Изборния кодекс, който да уреди по-ясно въпросът с предвижването на бюлетините между институциите както преди деня на изборите, така и след това.

Останалите проблеми

Антоанета Цонева критикува решението да бъдат отпечатани толкова много бюлетини за секциите в чужбина при положение, че исторически никога досега не имало толкова подадени гласове. Китов отвърна, че решението им е дошло след разговори с българските диаспори. Очакванията били за по-висока активност от реализираната на предишните избори. В крайна сметка гласът си подадоха малко над 100 хил. български граждани зад граница.

Цонева попита защо в Лондон и Париж е имало по-малко секции от предишните избори. Китов и отговори, че са малко, защото толкова са били подадените заявления, каквото е изискването на закона.
На днешното заседание бяха разгледани и първоначалните данни от наблюдението на неправителствения сектор. Отбелязани бяха проблемите с грешките на СИК и РИК при написването и обработката на протоколите, проблемите с изборите в чужбина, както и купуването на гласове и корпоративният вот.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев даде отчет за броя сигнали - 639. Информация вече разпространена от ведомството. Въпреки предвидената точка за прокуратурата, нейн представител не се яви. Оттам са изпратили само доклад с досъдебните производства.

На заседанието за кратко се появи служебният премиер Марин Райков, който закъсня заради изслушването си пред парламента. Той благодари на членовете на изборния борд и отново повтори, че организацията на вота е била на ниво.

До 1 юни членовете ще дадат предложения за промени в изборното законодателство. Днес бяха споменати някои - промяна в системата за разпределението на мандатите, нови правила за заседанията на ЦИК, по-лека процедура при предаването на протоколите на СИК в областните администрации, възстановяване на преференциалното гласуване, както и задължително гласуване за спирането на купуването на гласове и корпоративния вот.

Източник

Коментари