Граждански форум за честни избори

Медиен мониторинг

А. Цонева: Да не се отказваме да убеждаваме хората да направят информиран избор - събота, 08 юни 2013

А. Цонева: Да не се отказваме да убеждаваме хората да направят информиран избор Лесно се преминава тънката граница на контролираното гласоподаване, каза в "Преди всички" политологът Димитър Димитров. Не е трудно работниците от дадено предприятие да бъдат убедени, че трябва да гласуват по определен начин, за да запазят работата си.
Критично ниски са равнищата у нас по отношение на това гражданите и участниците в процеса да бъдат убедени, че резултатите ще бъдат отчетени коректно. На тези избори това ниско доверие достигна безпрецедентни равнища, каза Антоанета Цонева, ръководител на Института за развитие на публичната среда.

Българските избиратели трябва да знаят как работи избирателната система и как техните гласове ще се превърнат в мандати. Не говорим за тънкостите, а за философията и принципите.

41 процента от българите вярват, че изборите могат да бъдат фалшифицирани. При нас всяка кампания избухва заради някакъв скандал и това я подкопава, подчерта Цонева.
Не очаквам, да има пълно съвпадение на числата, но дълбоко се съмнявам, че ще се налага корекция на бюлетините, подадени за дадена партия, каза Д. Димитров.

Всички секционни протоколи се пазят и могат да бъдат разгледани години след изборите.
С новата техника ще трябва да чакаме поне 24 часа за първите резултати и това ще засилва очакванита, че те се фалшифицират, смята Димитров.
Според Антоанета Цонева не трябва да се отказваме да призоваваме хората да излязат и да гласуват. Много е важно изборът да бъде информиран и той да се осъществи.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл на сайта на източника.

Източник

Коментари

Автор: Кобург Велчев, публикувано: вторник, 30 юли 2013, 13:58:43

Мажоритарен вот - Мафиотски вот !!!rnКупен от мутри и богаташи. На предните избори групировката ГЕРБ го доказа. Те спечелиха почти всички мандати. Без значение КОЙ е издигнат. Така ще бъде и в бъдеще. Ще се плаща от новобогаташи, мутри и мафиоти. НЕ забравяйте, че ГЕРБ има към 30 милиона лева останал ресурс, а парите на БСП-ДС са неограничени, във Варна е ТИМ, в Бургас – В. Златев, в Ловеч - Гриша Ганчев, в Пловдив - Гергов..... Току виж и братя Галеви се появят и изскочат от укритието си......rnНЕ сме узрели за такъв вот. Не сме Швеция или Норвегия. Избрахме си и Плевнелиев, въпреки че предварително се знаеше за незаконната му вила в Черноморец, на брега на морето. Това в онези страни не би се случило, нали ???rnРЕШЕНИЕТО : Пропорционална система с ниска преференция – до 3% !!!