Граждански форум за честни избори

Медиен мониторинг

Прокуратурата за бюлетините от Костинброд - петък, 07 юни 2013

Прокуратурата за бюлетините от Костинброд Прокуратурата приключи снощи с огледа на бюлетините, които бяха намерени ден преди изборите в печатницата в Костинброд. Те са 480 хиляди и 2/3 от тях не са наразяни и сгънати, а само са отпечатани.

Все още не е ясно колко от намерените ден преди изборите бюлетини са брак. Ясно е обаче, че няма нито една бюлетина, на която да е отбелязан вот.

Бюлетините намерени в склада на печатницата и прегледани една по една от прокуратурата са за всички 31 избирателни района, като най-много са били за Благоевград, Кърджали, Варна и Бургас. 40 хиляди са бюлетините, предвидени за гласуване в чужбина. При огледа е установен и общият брой на намерените вечерта на 10 май бюлетини.

"По първоначални данни мога да обявя сумата от 480 хиляди бюлетини, каза прокурор Ваня Стефанова и обясни, че колко от тях са редовни и колко брак е предмет на изследване от експертизата, която е назначена вече.

Тази експертиза трябва да бъде готова до 2 седмици. Бракът, който е реализиран при настройките на машините, би трябвало да бъде между 0,5 и 2% или най-много 167 хиляди бюлетини. Намерените в печатницата са 5,75% от 8 милиона 343 хиляди, които са поръчани от Министерския съвет.

В халето на Специализираната прокуратура са бюлетините, намерени в печатницата в Костинрод. Те са по избирателни райни и както се вижда във всяко пале има бюлетини за различни райони, а някои от тях са бели и с лош печат. Също така прави впечатление, че голяма част от бюлетините са ненарязани.

"Около 170 хиляди бюлетини от общото количество са нарязани и сгънати и се намират в кашоните в момента", обясни прокурор Ваня Стефанова.

Останалите 310 хиляди бюлетини са ненарязани и несгънати. Според прокурорите пак експертизата трябва да каже за колко време те могат да бъдат нарязани и сгънати, за да се прецени дали за времето от 10 май вечерта до 12 май те могат да бъдат вкарани в изборния процес. По разследването няколко пъти като свидетел е разпитван главният секретар на служебното правителство Росен Желязков.

Близо месец след откриването на бюлетините в Костинборд досъдебното производство е срещу неизвестен извършител и няма обвиняеми.

Автор: Иво Никодимов

Видеото на БНТ може да видите тук.

Източник

Коментари