Граждански форум за честни избори

Медиен мониторинг

НПО предлага редуциране на ЦИК и отделен район за българите в чужбина - петък, 31 януари 2014

НПО предлага редуциране на ЦИК и отделен район за българите в чужбинаНамаляване на броя на членовете на Централната избирателна комисия, българите в чужбина да гласуват за отделен избирателен район и по-силен мажоритарен елемент в листите предлагат от Института за развитие на публичната среда.

Сегашните предложения за промени в изборното законодателство предвиждат членовете на ЦИК от 21 да станат 15. Председателят на управителния съвет на института Антоанета Цонева смята, че броят им трябва да е 9.

Смятаме, че това, за населението, мащабите на България и работата, която комисията следва да върши, е оптимален вариант и предлагаме петима да бъдат излъчвани и избирани от парламента и четирима, назначавани от президента, каза тя.

Цонева поиска още членовете на ЦИК, докато са такива, да не могат да развиват друга дейност и през две години и половина чрез жребий квотите да се обновяват.

От неправителствената организация предлагат също задължителна преференция с нулев праг за листите, което ще засили мажоритарния елемент, а българите в чужбина да са първите, които електронно да гласуват по интернет. Освен това, да отпадне възможността един кандидат за депутат да участва в две листи.

Цонева подкрепя идеята на президента по време на евровота да се проведе референдум, защото това ще вдигне избирателната активност.

 

Източник

Коментари