Граждански форум за честни избори

Новини

 • Гражданите могат да подават сигнали за изборни нарушения на интернет сайт и безплатен телефонГражданите могат да подават сигнали за изборни нарушения на интернет сайт и безплатен телефон - събота, 10 септември 2011

   Гражданите могат да подават сигнали за изборни нарушения на интернет сайт и безплатна телефонна линия.

  От днес в глобалната мрежа функционира страницата "За честни избори", поддържана от Института за развитие на публичната среда. На нея ще се приемат сигнали за купуване на гласове, контролиран вот, натиск върху избирателите, изборен туризъм, нарушения в предизборната кампания не само в страната, но и от българите зад граница.
 • Неправителствени организации се запознаха с работната версия на Единния регистър по Изборния кодексНеправителствени организации се запознаха с работната версия на Единния регистър по Изборния кодекс - сряда, 07 септември 2011

  Сметната палата показа на представители на неправителствени организации работната версия на Единния регистър по Изборния кодекс. Съгласно кодекса той ще заработи от началото на предизборната кампания и ще е публичен. По време на кампанията всеки ще може да види какви средства по вид и размер се даряват, от кого, както и безвъзмездно предоставените вещи и услуги на участниците в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за изборите за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г.
 • Какво ни казва ОССЕ?Какво ни казва ОССЕ? - петък, 26 август 2011

   Доклад на ОССЕ за изпращане на наблюдатели на президентските и общински избори в България, насрочени за 23.10.2011г.

  (основни заключения и констатации)


  На 20 юни, Постоянната мисия на Република България към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), покани нейния Офис за демокрация и човешки права (ОДЧП), да наблюдава президентските и общински избори на 23 октомври. ОССЕ/ОДЧП предприе мисия, чиято цел бе да оцени предизборната среда и подготовкa за тези избори. В зависимост от тази оценка на мисията, трябваше да се установи дали да се предприемат действия от страна на ОССЕ/ОДЧП по отношение на бъдещите избори и какви точно да бъдат те.
 • Доклад на ОССЕ за изпращане на наблюдатели за президентските и местни избори на 23 октомври 2011Доклад на ОССЕ за изпращане на наблюдатели за президентските и местни избори на 23 октомври 2011 - събота, 20 август 2011

  На 19 август 2011 г.ОССЕ излезе с доклад за изпращане на наблюдатели за президентските и местни избори на 23 октомври 2011. В доклада се казва следното:

  ”Всички, които се срещнаха с представители на ОССЕ/ Офис за демокрация и човешки права (ОДЧП) изразиха загриженост за възможно купуване на гласове и заплахи над избирателите, особено на местните избори, които са от изключително значение за повечето събеседници. Малцинствените групи, особено ромските, са възприемани като най-уязвими спрямо изборни нарушения и събеседниците коментираха, че към този проблем трябва да бъде насочено особено внимание.

  Събеседниците на ОССЕ/ОДЧП също така посочиха богатите общини с изявени бизнес интереси, като региони с очаквани изборни манипулации, особено по време на местните избори. Освен това те посочиха, че схемите за купуване на гласове стават все по-софистицирани; определена загриженост бе изразена по отношение на участници в изборите, подкупващи членовете на изборните комисии.

  Опасения бяха изразени и за потенциалните злоупотреби с административен ресурс, отчитайки най-вече това, че настоящият вътрешен министър ръководи изборната кампания на ГЕРБ.
 • Българите в чужбина могат да изпращат и по електронна поща сканирани заявления за участие в изборите за президент и вицепрезидентБългарите в чужбина могат да изпращат и по електронна поща сканирани заявления за участие в изборите за президент и вицепрезидент - понеделник, 15 август 2011

   Българските дипломатически представителства приемат и по електронна поща сканирани заявления за участие в предстоящите избори за президент и вицепрезидент на Републиката.

  Всяко дипломатическо представителство предоставя електронен адрес на който заявителите могат да изпращат попълненото и подписано от тях заявление за регистрация (заявление може да изтеглите оттук). МВнР предоставя и допълнителен: izbori2011@mfa.bg на който можете да се обръщате за подробна информация или да задавате въпроси, свързана с изборите в чужбина.
 • Отпечатват над 1.5 милиона бюлетини за местните избори в пловдивскоОтпечатват над 1.5 милиона бюлетини за местните избори в пловдивско - понеделник, 15 август 2011

  Фирмата, която ще отпечата бюлетините за местните избори в Пловдивска област ще бъде определена с конкурс за обществена поръчка., се разбра днес. Конкурсът е обявен от областната администрация.
 • Интернет платформа „За честни избори”, подобна на "Ушахиди" в Кения, ще събира сигнали за нарушения на изборния процесИнтернет платформа „За честни избори”, подобна на "Ушахиди" в Кения, ще събира сигнали за нарушения на изборния процес - неделя, 14 август 2011

  Институтът за развитие на публичната среда готви интернет платформа „За честни избори”, базирана на платформата „Ушахиди”, използвана за пръв път в Кения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда.  

 • ЦИК заличи регистрацията за местните избори на 12 партииЦИК заличи регистрацията за местните избори на 12 партии - неделя, 14 август 2011

   Централната избирателна комисия (ЦИК) е заличила регистрацията за участие в местните избори на 12 партии, съобщава сайта на комисията. Причината е проверка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО), която е установила, че те са събрали по-малко подписи от задължителните по закон минимум 7 хиляди. 
 • Българите в чужбина все още не са информирани за предстоящите избори у насБългарите в чужбина все още не са информирани за предстоящите избори у нас - петък, 12 август 2011

  На 11 август Стефан Манов, председател на Френско-българския форум в Тулуза и представител на Временния обществен съвет на българите във Франция, е изпратил писмо до ЦИК в България, съобщи Манов в интервю за "Хоризонт". 
 • МВнР иска разрешение от 87 държави за провеждането на избори за българите в чужбинаМВнР иска разрешение от 87 държави за провеждането на избори за българите в чужбина - петък, 12 август 2011

  Министерството на външните работи е поискало чрез посолствата разрешение от 87 държави да организира провеждането на президентските избори за българите в чужбина. Това е изискване според новия Изборен кодекс, уточниха от ведомството. Процесът върви паралелно с подаването на заявления за гласуване от българските граждани, като срокът е до 27 септември, каза постоянният секретар на външно министерство Ради Найденов. На базата на подадените заявления ще се прецени колко изборни секции ще се разкрият в градовете, където няма български посолства и консулства. Затова са нужни поне 100 желаещи, уточни Найденов и допълни:
   

Първа · Предна · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · Следваща · Последна