Граждански форум за честни избори

Новини

Изборите в Кюстендил потвърдиха нуждата от промени в Изборния кодекс - понеделник, 14 май 2012

"Коалиция за Кюстендил" печели най-много гласове на частичните избори за общински съветници в Кюстендил при обработени почти половината от изборните протоколи.

Представители на неправителствени организации, наблюдавали вота, коментираха пред "Хоризонт", че са необходими промени в Изборния кодекс. В предаването "Преди всички" председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева каза, че трябва да са ясни функциите на застъпници, наблюдатели и политически представители. Ниската избирателна активност засилва влиянието на непочтените практики.

Според Ваня Нушева, програмен директор на "Прозрачност без граници", доверието е това, върху което трябва да се работи за следващите избори, защото то е изключително важно.

В България има всякакви регистри, но нямаме регистър на избирателите. Трябва да поставим нашето внимание върху необходимостта от по-добра организация на изборния процес. Само в рамките на една община, една бюлетина и тя имаше две технически грешки, каза още Нушева.

Интервютата на Таня Милушева за изборите в Кюстендил можете да чуете от звуковия файл


Коментари