Граждански форум за честни избори

Социологически изследвания за изборите

ГЕРБ качва рейтинг, Кунева в битка за балотаж - сряда, 03 август 2011

ГЕРБ качва рейтинг, Кунева в битка за балотаж

ГЕРБ остава първа политическа сила и е единствената от основните партии, която качва рейтинг. Това показва последното изследване на Центъра за анализи и маркетинг. То е направено между 18 и 26 юли, в дните около вота на недоверие към правителството.

Ако парламентарните избори са днес, за управляващата партия биха гласували 30,8%. Това е с над 1% повече в сравнение с данните от март и 2% в сравнение с тези от юни. “Коалиция за България” е втора политическа сила на дистанция от цели 14%. Повечето от партиите и коалициите са загубили доверие в последните четири месеца (виж таблицата горе вляво). Изключенията - “Синята коалиция” и ВМРО.

Какво е обяснението на социолозите? Според Юлий Павлов, директор на Центъра на анализи и маркетинг, ГЕРБ е единствената политическа сила, която прави отчетлива предизборна кампания.

Подкрепата за нея се стабилизира на ниво от 1600-1700 симпатизанти. “В същото време не виждам причина привържениците на БСП да растат”, коментира социологът.

Управляващите събират най-много симпатии и на въпроса “за кандидатпрезидентската двойка на коя политическа сила бихте гласували” - 27,9%. Претендентите на БСП вземат 15%. Любопитно е, че 14,2% от анкетираните посочват независим кандидат. “Голяма част от тях са имали предвид Меглена Кунева”, допуска Юлий Павлов.

ГЕРБ затвърждава водещата си позиция и след сондажа “чия листа бихте подкрепили на местните избори”. 27,9% дават доверие на ГЕРБ, 15,5% - на БСП, 6,4% - на ДПС, 3,6% - на СДС, 2,5% - на “Атака”, и 1,5% - на ДСБ.

Последните данни потвърждават прогнозата на Центъра на анализ и маркетинг от март, че ГЕРБ ще се стабилизира около 27%, а подкрепата за БСП ще спре да расте около 17%.

На книга местните избори засега са по-популярни - 58,5% заявяват желание да гласуват за регионална власт срещу 55,6% за държавен глава. Но при вот “2 в 1” - който отиде до урните, вероятно ще пусне бюлетина и за президент. Прогнозата на Павлов е, че 3,5 милиона граждани ще участват в изборите наесен.

Агенцията тества настроенията и към конкретни личности, кандидати за държавен глава. ГЕРБ още не е номинирал свой претендент, но в изследването е включено името на министър Росен Плевнелиев като най-често спрягано в медиите и зад кулисите. Той се оказва и най-харесваният с 18,7%, следван от Ивайло Калфин (БСП) - 12,4%, и Меглена Кунева - 12,1%. Изравнените сили между Калфин и Кунева показват, че основният конкурент на бившия ни еврокомисар е червеният претендент. “Моята хипотеза на този етап е втори тур между Плевнелиев и Калфин казва Павлов. Според него големият проблем на Кунева е да стигне до втория тур. При балотаж с Калфин Плевнелиев би спечелил убедително, докато при двубой с Кунева би бил победител с далеч по-малка преднина.

Плевнелиев още не води кампания, което обяснява факта, че събира по-нисък процент в сравнение с партия ГЕРБ. Той още не е извървял пътя “разпознаване - харесване - решение за гласуване”. Според Павлов 27-30% са постижим резултат за Плевнелиев.

Калфин също не събира вота за БСП, тъй като реално не води забележима кампания и има проблем със своята идентичност като ляв кандидат. Част от червените избиратели виждат в него ренегат. Най-вероятно обаче БСП ще мобилизира привържениците си в негова подкрепа.

Плевнелиев, Калфин и Кунева са в група “А” за президентската надпревара, следвани от десни политици, които са под 10%. Най-скромни резултати - под 1%, регистрират Атанас Семов (РЗС) и Алексей Петров. “Те участват на олимпийския принцип, макар че страдат от комплекс за свръхценност”, коментира Павлов.

Дали министърът на регионалното развитие ще се запъти към “Дондуков” 2, предстои да разберем на 4 септември. Но Плевнелиев стои убедително сред първите в подредбата на най-одобряваните политици (виж таблицата в галерията). Той и еврокомисарката ни Кристалина Георгиева са единствените двама политици с положителен рейтинг. Това означава, че доверието към тях е по-голямо от недоверието. На кантар е третият в таблицата - премиерът Бойко Борисов, при когото неодобрението е малко по-високо от неодобрението и е в рамките на статистическата грешка.

Връща позициите си вътрешният министър Цветан Цветанов. Доверието към него се покачва и той възстановява част от загубения си в началото на годината рейтинг. Ръст бележи и одобрението към МВР, докато забележим спад има в отношението към президентската институция и към Георги Първанов.

Социолозите отбелязват и факта, че над 80% недоверие имат четирима политици - Ахмед Доган, Волен Сидеров, Яне Янев и Иван Костов.

За първи път в социологическите проучвания в последните години доверието към Народното събрание е по-ниско от това към съда и прокуратурата.

Оценката за НС е катастрофално ниска и парламентът е в дъното на таблицата със 71,1% недоверие. Едва 14,5% харесват работата на депутатите. Върху драстичния спад очевидно се е отразил дебатът за безотчетните пари на народните представители и прегрупиранията в парламента, коментират от Центъра за анализ и маркетинг. Единствената институция с положителен рейтинг се оказва Българската православна църква.

Около два пъти повече се оказват гражданите с десни и десноцентристки убеждения, сочат още резултатите. 

Изображение: в-к ТРУД

Източник

Коментари