Граждански форум за честни избори

Социологически изследвания за изборите

"Медиана": Едва 14% от хората смятат, че тези избори ще бъдат честни, близо два пъти повече са категорични, че ще бъдат съпроводени с много мръсотия и непочтени хватки - петък, 09 септември 2011

"Медиана": Едва 14% от хората смятат, че тези избори ще бъдат честни, близо два пъти повече са категорични, че ще бъдат съпроводени с много мръсотия и непочтени хваткиЕдва 14% от хората смятат, че тези избори ще бъдат честни, близо два пъти повече са категорични, че ще бъдат съпроводени с много мръсотия и непочтени хватки. "Но най-страшно е рязкото нарастване на страха, че свободната изява на политически убеждения може да ви навлече неприятности. За два месеца тези страхове са се увеличили и в момента една четвърт от избирателите казват "страх ме е". Страхът има огромно значение, съвсем естествено това може да деформира резултатите, може да се изрази в протестен вот, в отказ от гласуване, но пряко се отразява в данните от социологическите агенции. Например аз съм агенция на управляващите, отивам при хората и питам – смятате ли, че е добре да се строят магистрали, смятате ли, че г-н Цветанов добре се справя с престъпността и вие за кого ще гласувате... Оттук нататък ти се легитимираш, а хората ти отговарят по определен начин. Това е много тревожна тенденция, вероятно ще се отрази върху данните от изследванията и върху изборните урни", каза Кольо Колев.

Ако парламентарните избори бяха сега, ГЕРБ щеше да получи 27,1%, БСП – 22,4%, ДПС – 6,1%, "Синята коалиция" – 4,1%, "Атака" – 3%, РЗС – 0,9%, НДСВ – 1,4%, ВМРО – 1,3%. 31,6 % отговарят, че няма да гласуват. ГЕРБ е спряла процеса на ерозия на доверието, наблюдаван в първата година. Няма обаче връщане на доверието от началото на мандата, а само стабилизиране на нива, много по-ниски от изходните.

Източник

Коментари

Автор: mryn, публикувано: събота, 14 януари 2012, 23:24:34

mryn, mryn, mryn, mryn, mryn, mryn

Автор: mryn, публикувано: събота, 14 януари 2012, 23:24:33

mryn, mryn, mryn, mryn, mryn, mryn