Граждански форум за честни избори

Социологически изследвания за изборите

К. Колев: 1/4 от българите се страхуват да кажат за кого наистина ще гласуват - петък, 14 октомври 2011

К. Колев: 1/4 от българите се страхуват да кажат за кого наистина ще гласуватВ България анти ГЕРБ вотът е доста силен - над 50%, близо 54% са хората, които казват, че е по – добре кметът или президентът да не е от ГЕРБ. По - малко от 25% са да бъде от ГЕРБ. Това каза за БГНЕС директорът на агенция "Медиана" Кольо Колев.

Той посочи, че това съвсем не означава, че антигерберският вот е в състояние сега и веднага да се консолидира, да се противопостави стабилно например на Росен Плевнелиев за президентските избори, за които на 100% е сигурно, че ще бъдат в два тура и ще покажат доколко тези настроения могат да се обединят и "сериозно да ударят шамар на управляващата партия". Според Колев определено има консолидация на партийния вот и на национално ниво, но "не трябва да забравяме, че има едни 40% избиратели, които са политически неопределени малко или много, които са склонни да гласуват ту за един, ту за друг". Той обясни, че така до голяма степен резултатите на партиите зависят и от това кой ще успее да хване именно тези избиратели.

Социологът посочи, че в техните изследвания са уловили нещо "доста стряскащо - 1/4 от избирателите се страхуват, че откритата волеизява на политическите им пристрастния може да им донесе проблеми. Страхът може да се отрази по два начина: от една страна като пасивност – хората да се откажат въобще да гласуват. Но може да се отрази и като "отскачане на пружината", която е била дълго натягана и в този смисъл да се отрази като протестен вот", заяви Кольо Колев.

Той призна, че заради този страх от политически натиск, от свободна изява на политическите пристрастия на хората е напълно възможно социолозите да грешат в проучванията и прогнозите си за водещата тройка от кандидат – президентски двойки. "Аз това нещо не съм го наблюдавал пряко от 1991 – 92 година – този страх от свободна политическа изява. При това положение какво мерим ние? Ние мерим онова, което хората се осмеляват да ни кажат, а когато има голяма група хора, които не се осмеляват да кажат – вече това драстично изкривява данните и резултатите".

Кольо Колев не е съгласен с тезата, че у нас няма държавен глава, който да е избран без гласовете на ДПС. "ДПС разполага с приблизително около 400 000 избиратели. Разликата в избирани предишни президенти е доста значима над тези 400 000, така че не може да се твърди, че няма президент, който да е избран без ДПС", каза Колев. Според него позицията, която зае лидерът на партията Ахмед Доган , като призова симпатизантите да гласуват, но не и за кандидата на ГЕРБ, е очаквана.

Директорът на агенция "Медиана" смята, че не са верни твърденията, които той нарече "слухове и истории" за това, че Касим Дал или който и да е било, е разцепил ДПС. "ДПС си остава относително стабилна и монолитна и причината е проста: техните избиратели знаят коя е силата, коя е силната партия. Съответно си застават зад нея. Те са консолидирани и могат да окажат сериозно влияние върху президентските избори", посочи той. Кольо Колев смята обаче, че преди балотажа за вота на тези избиратели по – скоро няма да има ясно определяне и посланието на ръководството ще бъде: "Гласувайте по съвест, но не и за онези! ". /БГНЕС 

Източник

Коментари